Att köra cross är faktiskt inte så dyrt som du misstänker att det är. Självklart behöver du vissa saker för att börja köra. Sedan beror det på om du köper nytt eller begagnat, men du bör tänka på att vissa saker ska du inte köpa second hand som till exempel hjälmen. Detta beror på att varje hjälm anpassar sig efter bäraren och dessutom vet du inte vad den har varit utsatt för.

Köpa begagnat

Själva crossen kan du utan problem köpa begagnad. Det är perfekt om du har ett barn som ska börja att köra, då det krävs en lite mindre cross som första hoj. Det gäller bara att kontrollera om crossen är motion- eller tävlingskörd. En motionskörd motorcykel är faktiskt oftast i sämre skick än en tävlingskörd. Detta eftersom varje hoj genomgår en kontroll efter varje tävling och träning. Dessutom byts det olja och liknande med jämna mellanrum. Använd ditt sunda förnuft och du kommer långt med det.

Är du osäker om du vill hålla på med sporten kan du börja med en kraftig vinterkänga och därefter köpa begagnade crosstövlar. Speciellt om det rör sig om barn, vars fötter hela tiden blir större för varje år. Glömt inte bort att du behöver rygg-, armbågs- och knäskydd också när du kör cross.

Vilka kostnader?

Något du bör tänka på i allra första början är att utrustningen ska vara först och främst funktionell, sedan kommer utseendet med snygga dekaler och kläder i andra hand. Du får räkna med att kostnaden ligger från 5 000 kronor och uppåt. Bästa tipset är att höra med de övriga medlemmarna i klubben vart de har köpt sin utrustning och har du tur, har de något begagnat på lager som du kan köpa. Annars kan du alltid jämföra priser på olika sajter och annonser eller be gärna någon erfaren förare om hjälp för att ge goda råd och tips.