Att börja med en bilsport är riktigt engagerande och det hänger ihop med att du som förare får uppleva glädjen, tjusningen och spänningen på en och samma gång när du sitter bakom ratten. Du kanske får den känslan när du kör på motorvägen och drömmer att du egentligen satt i en tävlingsbil för att försöka vinna racet.

Bli medlem

För att börja köra på bana eller i en annan motorsport behöver du vara med i vår motorklubb eller en annan klubb som ligger närmare där du bor och som är ansluten till Svenska Bilsportförbundet. Det finns nämligen över 400 klubbar och föreningar i Sverige, detta eftersom motorsport är mycket populärt bland svenskarna. Sedan gäller det att du skaffar dig en licens och självklart bil, samt den nödvändiga skyddsutrusningen.

Nybörjare

Yngre nybörjare startar oftast med crosskart eller karting, vilket är bra sporter att börja med. Är du äldre kan du börja med folkrace för att sedan så småningom gå över till racing (fd banracing). Åldersgränsen för en standardbil är 14 år och kräver att föraren har en licens. Dessutom har det ingen betydelse om du är tjej eller kille, ung eller gammal, för alla tävlar på samma villkor.

Racingbilen

Fast du kör med en standardbil inom racing så är det ändå en ombyggd specialbil. Egentligen är det bara det yttre som ger sken av att det är en standardbil. Bilen behöver klara av de höga accelerationerna, ha en bra fördelning av vikten och framför allt ha en god väghållning. För specialbilarna i de högre racingklasserna använder dataloggning som sköter bensinåtgången, bromspunkterna, motordata plus mycket mer, allt för att föraren ska få ut bilens maximala kraft.

Klasserna

Det finns olika klasser i racing och då du har:

  • Bilspeedway
  • Formelbilracing
  • GT-racing
  • Isracing
  • Sportvagnsracing
  • Standardvagnsracing
  • Truckracing

Alla dessa klasser drar mycket publik som kommer till tävlingar eller följs hemma framför tv:n. Mycket tack vare att bilsporten är så publikvänlig och lätt att följa.