Ljudet från alla racerbilar och synen av att se bilarna stå på rad med huvarna uppe med full aktivitet, gör att du får gåshud om du älskar motorsport och då allra helst racing. Du kanske är en av de förare som drömmer om att själv sitta i en av bilarna för att komma först över mållinjen. Riktigt så enkelt är det inte, utan det krävs en viss teknik att bli en bra och säker förare om du vill köra på exempelvis racingbanan i Skellefteå.

Bromsa rätt

Det kanske låter rent upp mot väggarna och säga att om du ska bli en bättre förare behöver du lära dig att bromsa rätt. Faktum är att du måste lära dig bromsa för att sedan komma genom kurvorna på ett smidigt och så snabbt sätt som möjligt. I och med att du bromsar används bilens tyngd för att svänga. Du minskar trycket på bromsen mot slutet och det hjälper till så att däcket behåller greppet och ser till att bilen lotsats genom kurvan på ett effektivt sätt. Denna övning behöver göras om och om igen så att den sitter i ryggmärgen och när du väl kör ett race inte behöver tänka på att du ska bromsa.

Träna kurvor

När bromsningarna sitter är det sedan dags att börja nöta varv och träna kurvtagning. Du ska köra relativt långsamt in i kurvan för att sedan köra snabbt ut. Det gäller se till att kurvan blir så kort som möjlig och att du hittar en så rak linje du kan ut ur kurvan, för att sedan accelerera maximalt.

Tempohöjning

Vart efter du börjar bli värm i kläderna höjer du också tempot. Ju mer du kör, desto bättre blir du. Övning ger färdighet helt enkelt! Till sist greppar däcken som de ska och du kan köra mycket fortare och styra i kurvorna. Det gäller att bilen ska gå åt det hållet som du vill.