Om du är nybörjare och vill testa att köra cross eller enduro, har du säkert massor av frågor som du vill ha svar på. Först och främst får du bestämma dig för vilket typ av motorcykelsport du vill börja med, eftersom det finns olikheter när det gäller utrustning.

Välja motorcykel

Ska du köra fort på en crossbana krävs det att du har riktigt bra dämpare på motorcykeln. Använder du en enduromotorcykel på en crossbana kan du sakta men säkert tuffa runt banan, men ska du köra så fort som möjligt funkar inte den typen av hoj. Det finns också skillnader på utväxlingen mellan en cross och en enduromotorcykel. En cross har en utväxling som ska klara av att du kör på höga varv och växlar. En enduro är anpassad för att klara av att arbeta i det låga registret eftersom terrängen skiftar under hela loppet med stenar, lera och rötter. Det allra bästa är att du får provköra och märka skillnaderna.

Vad behöver du för utrustning?

Något som är extremt viktigt är att inte slarva med att använda skydd. Skydden finns i olika prisklasser, ju dyrare desto bättre kvalitet. Du kommer behöva:

  • Hjälm som passar perfekt
  • Crosstövlar och allra helst så hårda som du klarar av
  • Överkroppsskydd – Antingen lösa skydd eller som en jacka
  • Armbågs- och knäskydd

Du kan komplettera med ett nackskydd om du vill det. Det finns två olika modeller på detta, ett som liknar en krage och den andra är en mer avancerad som går nerför hals och rygg.

Skaffa licens, träna och köra lagligt

Du som vill börja köra cross eller annan motorsport behöver vara medlem i en klubb, vår till exempel. I och med att du blir medlem så tillkommer vissa avgifter som bland annat tränings- och licensavgift. Eftersom träningar och tävlingar genomförs inom inhägnat område behöver du inte ha körkort.